Blog 15

Van 30 naar 11 graden. De laatste stop in mijn “Loepy Elaine Painting Tour”. Helemaal in Denemarken! Ik neem jullie mee…

Ik deel deze laatste momenten van mijn reis met mijn stukje liefde. Samen hebben we besloten om nog naar het prachtige land Denemarken te gaan. Lou is het er niet meteen mee eens. Die vond 30 graden zon toch wat lekkerder die naakie. Onze eerste stop gaan we gelijk naar Kopenhagen. 

Kopenhagen heeft als enige stad in europa een “Freetown” genaamd Christiania. Hier wonen momenteel 800 tot 1000 mensen en er gelden “geen regels”. Ja echt. De plaats werd gesticht toen in 1970 een groep hippies de oude militaire kazerne kraakte. Het werd toen uiteindelijk als een ‘sociaal experiment ‘ getolereerd. 

Je komt er super veel kunstenaars tegen en ook drugs word er gewoon op de straat gedeald. Bizar om te zien. Alle gebouwen zijn voorzien van graffiti werken. Het is verboden om hier foto’s te maken dus ik kan jullie helaas niet verblijden met de prachtige graffiti werken die ik hier gezien heb. Maar het is zeker een bezoekje waard!

Voor de rest is Kopenhagen een prachtige stad om te bezoeken. We hebben nog lekker door het centrum rondgewandeld. En we hebben afgesloten met een pizza tasting in een schattig restaurantje.

Iets ten zuide van Kopenhagen ligt ‘Store Klinteskov’. Dit zijn prachtige krijtrotsen. Een mooie wandeling door het bos en richting het strand is het hier zeker waard. Op de camping die we vonden in de buurt van deze krijtrotsen waren we de laatste bezoekers van het seizoen. Je ziet nagenoeg bijna geen campers meer in de tijd. Maar s’ochtends werden we wel vrolijk goedemorgen gewenst door een paar jonge koeien in de wei langs ons.

Odense, een stad op het middelste eiland van Denemarken, is ook een prachtige stad. Ik bezocht hier op puur toeval een geweldig museum. Kunst Museum Brandts, een dikke aanrader voor klassiek en moderne kunst. Ook de expositie ‘250 jaar Deense kunst’ is super om te zien. Eventjes in de cultuur duiken van het land. Wat hier ook te vinden is, is het oude huis van Hans Christian Andersen. Ja die ken jij. Dit is namelijk de schrijven van onder andere ‘de kleine zeemeermin’, ‘het lelijke jonge eendje’, ‘de rode schoentjes’ en ‘de prinses op de erwt’. 

We merken dat het weer hier al een beetje onrustig word. We besluiten richting Billund te rijden. Dit is de plaats waar Lego is ontstaan. Het weer laat het echt even niet toe om naar Legoland te gaan maar Lego house daarin tegen, dat is lekker warm binnen. De Lego werken die je hier ziet zijn zo prachtig gemaakt,. We hebben allebei vol verwondering rondgelopen. Ook de gehele geschiedenis van Lego is hier te vinden.

De avond zijn we opzoek naar een slaapplaats voor de nacht. We vinden een bizon boerderij waar we mogen staan. We komen met grote storm hier aan. De elektriciteit is er ook uitgeslagen dus de heater kunnen we helaas niet aansluiten. Een koude nacht. 

We worden wakker met sirenes op de achtergrond en wat goeie nieuwsberichten. Het leger vraagt iedereen aan de kust direct weg te gaan in Denemarken. Het waterpeil staat hoog en veel huizen kapot. De windstoten gaan tot 110km/pu. Alle bruggen zijn dicht en overal zijn hulpverleners om mensen te evacueren. Alles wat wij nog wilde bezoeken ligt in het noorden en rondom de kust. En na 4 dagen van onrustig weer tot storm besluiten we een eind te maken aan de Denemarken trip. 

In plaats van 2/3 weken in Denemarken ben ik er maar 1,5 week geweest. Het voelde niet goed om nog te blijven terwijl er zoveel mensen last hebben van de tragedie. Het is een prachtig land met nog veel te zien en ik kom er graag een keer terug.

Maar dat betekent ook dat dit de laatste dagen waren van mijn tour. Na 17.000 KM en 14 landen. Terug naar huis. Blij? Ja, natuurlijk. Maar als mij vertelt word dat ik nog een jaar langer door kan reizen, pak ik gelijk weer mijn spullen. Het voelt niet als 6 maanden van huis. Eigenlijk was ik gewoon thuis. 

De komende tijd zal ik jullie meenemen in het process van het creëeren van de ‘experience’ en de tentoonstellingen. Lekker de puntjes op de ‘i’ zetten.

Ik wil al mijn sponsors bedanken voor de prachtige kans. Die koester ik de rest van mijn leven. Ik hoop dat de kunstwerken net zo gekoesterd kunnen worden.

Gerelateerde berichten

Blog 14

Mijn reis door Italië zet ik alleen voort. Ook wel lekker natuurlijk. Ik praat jullie graag bij…

Blog 13

En hoe ging het verder? Dat vertel ik jullie graag in deze nieuwe blog. Wederom weer even…