Blog 12

Wat is vriendschap? Ik heb er velen zien komen en gaan. Soms laten ze wat achter. Een les voor later. Maar wanneer weet je dat je echte vriendschap hebt gecreëerd? Want wat is vriendschap? 

Bij het woord vriendschap komt er misschien bij de meeste meteen een persoon naar boven. Of misschien niet. Niet iedereen ervaart vriendschap hetzelfde. Voor mij is vriendschap bijvoorbeeld niet zwart-wit: Vrienden of geen vrienden. 

De laatste weken heb ik gestaan op een camping in Noord-Bosnië. Ik ging hier naartoe met de intentie om hier een week te schilderen en alle inspiratie eruit te laten.

Bij aankomst voelde ik al gelijk een goeie sfeer. Op de derde dag kreeg ik te horen dat mijn lieve kleine Joep (hond/ratje) na 15,5 jaar thuis overleden is. Ontzettend oud ja, maar ik het feit dat ik er niet bij kon zijn deed mij echt wel pijn. De mensen van de camping merkte het meteen op en namen mij onder hun hoede. 

Naar enkele dagen mocht ik met deze mensen mee eten. Ontbijt en avondeten stond van de een op de andere dag standaard voor me klaar. ‘Dit is hoe dat hier gaat’ zeiden ze. Ik maakte vrienden en we gingen naar festivals en deden andere leuke dingen. Ook toen ik een bezoekje aan de tandarts moest brengen werd ik niet alleen gelaten hier. 

Nu heb ik hier in totaal uiteindelijk 3.5 week gestaan. Bijna een maand. En ik durf te zeggen dat ik echte vrienden gemaakt heb. Als er wat is zullen ze me altijd helpen en wederzijds het zelfde. 

Maar wat is vriendschap nu? 

Voor mij is echte vriendschap lief een leed delen. Niet oordelen. Luisteren. Luisteren naar elkander. Want vaak horen we het wel, maar luisteren we niet. 

Vertrouwen. Vertrouwen dat je met elkaar opbouwt. Vertrouwen dat degene met wie je vriendschap wilt delen, van binnen een goed persoon is.

Vriendschap is voor mij het voelen dat je niet alleen bent. Een hand op de schouder. Voor allen die het nodig achten. Jong of oud. We zijn mens. 

Ik vervolg mijn reis richting Griekenland door de Balkan heen. Een beetje getreurd om dit prachtige stukje achter me te laten voor nu. Maar zin in wat de komende 2.5 maand nog te brengen hebben. 

Ps: Camping Bukovica! Een echte aanrader mocht je een keer in Bosnië komen. 😉

Gerelateerde berichten

Blog 15

Van 30 naar 11 graden. De laatste stop in mijn “Loepy Elaine Painting Tour”. Helemaal in Denemarken!…

Blog 14

Mijn reis door Italië zet ik alleen voort. Ook wel lekker natuurlijk. Ik praat jullie graag bij…